Pilatesology #2

Pilatesology #2

15003454_1317148365013839_9135759467286912561_o

(φώτο: Rowing front, 6th variation “shave the head”.)

Ο Πιλάτες έφτιαξε και πατεντάρισε το reformer, ένα μηχάνημα, το πιλατικό κρεβάτι όπως το λέμε, το οποίο είναι και το δημοφιλέστερο στον πιλατικό κόσμο, εξού και αναφέρομαι σε αυτό, στο σημερινό δημοσίευμά μου. Πάνω σε αυτό κάνουμε πολλές ασκήσεις (γύρω στις 50, με άντε 20 έξτρα ακόμα αν βάλουμε όλες τις παραλλαγές, όπου αυτές υπάρχουν, πχ στο Rowing (back) 1 & 2 η στο Rowing (front) 3 & 4 & 5 & 6).

Πριν από 10-15 χρόνια (πριν γίνει, παντού στον κόσμο, η έκρηξη της δημοφιλίας της συγκεκριμένης γυμναστικής μεθόδου) όταν έλεγες ότι κάνεις πιλάτες, μάλλον θα έκανες αυτές τις ασκήσεις (που έφτιαξε ο Πιλάτες στις αρχές του 20αιώνα και τελειοποιούσε μέχρι και τα μέσα του ιδίου αιώνα όπου και πέθανε). Οι δασκάλες πιλάτες (2ης γενιάς, όπως π.χ στην Ελλάδα η Εβίτα Ηλιοπούλου ή η Ευγενία Παπαδοπούλου) ήταν συνήθως λίγες και καλές που είχαν διδαχτεί τη μέθοδο στο εξωτερικό (στη Νέα Υόρκη συνήθως ή στο Λονδίνο) από δασκάλους 1ης γενιάς, π.χ Romana Kryzanowska (οι περισσότεροι από τους οποίους σήμερα δεν ζούνε-εξαίρεση πχ ο Jay Grimes, ο οποίος δούλευε στο studio του Joseph Pilates και της γυναίκας του Clara (!) και διδάσκει φυσικά ακόμα και σήμερα) γύρισαν στην Ελλάδα και άρχισαν να διαδίδουν τη μέθοδο τόσο στους πελάτες τους όσο και στις δασκάλες/ δασκάλους 3ης πια γενιάς, όπως είμαι και του λόγου μου.

Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, τόσο, που πολλοί περισσότεροι γεύονται τη μαγεία της συγκεκριμένης μεθόδου εκγύμνασης. Πόσο όμως πραγματικό πιλάτες κάνετε εκεί έξω; Πόσο σίγουροι είστε για τις ασκήσεις που κάνετε; Για την επαρκή εκπαίδευση και γνώση του αντικειμένου του ανθρώπου που σας γυμνάζει “πιλατικά”;
Αν κρίνω από αυτά που ακούω από πελάτισσες όταν πρωτοκάνουν ένα μάθημα reformer μαζί μου (μόνο γιαυτό μιλάω σήμερα και όχι για το ματ) πολύ αμφιβάλλω…
-Ποτέ δεν έχω ξανακάνει αυτές τις ασκήσεις! λένε έκπληκτες κάποιες από τις μαθήτριες μετά το πρώτο μάθημα στο ριφόρμερ.
-Μα αυτές είναι οι μόνες πιλατικές ασκήσεις! απαντώ κατηγορηματικά.
Αν κρίνω μάλιστα και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν διάφοροι άσχετοι στα στούντιό τους (για γυμναστήρια δε συζητώ καν!) με πελάτες πάνω στο ριφόρμερ να τραβάνε τα ελατήρια κατά πώς τους έχει έρθει η έμπνευση να τους δείξουν, τότε τα συμπεράσματά μου είναι αποκαρδιωτικά…

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να μπολιάζει κανείς μια μέθοδο ή αλλιώς να την εμπλουτίζει ή και να την τροποποιεί κιόλας. Αυτό απαιτεί να είσαι άριστα καταρτισμένος στο αντικείμενό σου, να γνωρίζεις σε βάθος την “αυθεντική” μέθοδο για να την “μιξάρεις” κατόπιν, και σαφώς να διαθέτεις και μια άλφα προσωπικότητα ώστε να την “λανσάρεις” στον κόσμο και να εδραιωθεί ή όχι η “δική” σου εκδοχή! Τρανό και πετυχημένο παράδειγμα, το Basi Pilates που δημιούργησε με βάση το αυθεντικό ασκησιολόγιο, ο σεβαστός Rael Isacowitz, και το οποίο διδάσκεται παγκοσμίως και μάλιστα κερδίζει πολύ έδαφος τελευταία. Οι ασκήσεις αυτές βέβαια, είναι λίγο «πειραγμένες» σε σχέση με τις «αυθεντικές» του Πιλάτες, και ούτε καν όλες “πειραγμένες”. Έχει ακόμα αλλάξει και κάποια από τα ονόματα των ασκήσεων, και πάλι όχι όλα. (Ναι, οι ασκήσεις έχουν όλες ονόματα! Και είναι διεθνώς κοινά παντού σε καλά στούντιο ανά τον κόσμο, είτε είστε στη Σιγκαπούρη ή στη Φιλανδία, είτε στη Ρουμανία ή στην Ελλάδα, όλες ονομάζονται με το ίδιο όνομα!). Ο Rael λοιπόν, μη φανταστείτε ότι έκανε και μεγάλες αλλαγές, ελαφρές διαφοροποιήσεις θα έλεγα, άλλοτε πετυχημένες άλλοτε αχρείαστες, αν θέλετε τη γνώμη μου. Εκείνος όμως είχε τα κότσια-τόλμη και την επαρκούσα γνώση φυσικά, να διαφοροποιήσει τη μέθοδό του και να την μετονομάσει σε Basi Pilates- και μάλιστα να κερδίσει έδαφος και παγκόσμια αναγνωρισιμότητα! Και μπράβο του, άξιος! Και ‘γω χρησιμοποιώ κάποιες φορές, κάποιες από τις παραλλαγές του.
Όμως το να λες ότι διδάσκεις πιλάτες στο reformer, ενώ διδάσκεις στους πελάτες σου να τραβάν τα ελατήρια του μηχανήματος σαν να είναι οποιοδήποτε συμβατικό μηχάνημα γυμναστηρίου-λόγω άγνοιας-, αυτό είναι ΠΡΟΣΒΟΛΗ στη μέθοδο και ΑΠΑΤΗ προς το κοινό. Αν θέλεις να κάνεις ό,τι σου καπνίσει κάντο, αλλά χρησιμοποίησε άλλο όνομα γιαυτό που κάνεις! Και αν είσαι μάγκας, να γεμίσεις το στούντιό σου κόσμο, με αυτό το όνομα! Όμως δεν το κάνεις, χρησιμοποιείς το όνομα “πιλάτες”, για ένα και μοναδικό λόγο: το εύκολο ΚΕΡΔΟΣ. Για να χρησιμοποιείς το όνομα αυτό που φέρνει χρήματα σε σένα, οφείλεις τουλάχιστον να μπεις στον κόπο να διδαχτείς-μάθεις τη αληθινή μέθοδο.

To cut the long story short, για τους “ό,τι να ‘ναι” δασκάλους/δασκάλες έχω μια συμβουλή: Κάντε ό,τι «ταρζανιά» θέλετε, αλλά τουλάχιστον κρατάτε την στα «κλειστά» πλαίσια του χώρου σας, μη δημοσιεύετε και φωτογραφίες από πάνω, γιατί πονάνε τα ματάκια μας!
Για τους ασκούμενους έχω μια άλλη συμβουλή: Όπου και να κάνετε πιλάτες, σιγουρευτείτε ότι είστε στο «σωστό» ή αλλιώς σε αξιοπρεπή χώρο και αξίζουν τα λεφτά που δίνετε. Δοκιμάστε και αλλού, έστω για ένα μήνα, για να συγκρίνετε και να βεβαιωθείτε ότι εκεί που είσαστε κάνουν «τίμια» δουλειά, ή να «μυριστείτε» την απατεωνιά και να «την κάνετε με ελαφρά πηδηματάκια» για αλλού…

Με αγάπη, αφοσίωση και σεβασμό προς όλους τους γνήσιους συνεχιστές του οράματος του Joseph Pilates.

 

 

 

About The Author

Pilates Gerakas

No Comments

Leave a Reply