7 Αλήθειες και Ψέματα για το Πιλάτες.

7 Αλήθειες και Ψέματα για το Πιλάτες.

Pulling the straps

Pulling the straps

1) Το Πιλάτες είναι ένα gentle stretching (ελαφριά διάταση).
Το πιλάτες δεν είναι διατάσεις. Το πιλάτες με δυο λέξεις είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος γυμναστικής. Με λίγες παραπάνω λέξεις θα λέγαμε πως είναι μια σειρά ασκήσεων-κινήσεων που γίνονται με πολύ συγκεκριμένο και ακριβή-λεπτομερή τρόπο και που στόχο έχουν να ενδυναμώσουν πρωτίστως αλλά και να διατείνουν δευτερευόντως όλους τους μύες (ακόμα και τους «κρυφούς» που δεν ασχολούμαστε μαζί τους ή τους «κοιμισμένους» από τις «κακές συνήθειες» μύες) που αγκαλιάζουν το σκελετό μας. Ενδυναμώνοντας αλλά και διατείνοντας τους μύες, είναι σαν να «παρέχουμε βιταμίνες» στις αρθρώσεις και άρα στο σκελετό μας δηλαδή σε ολόκληρο το σώμα μας. Αν υποθέσουμε πως μέσα στο σώμα μας ή γύρω από αυτό υπάρχει και ψυχή ή πνεύμα ή νους που το αγκαλιάζει, τότε σίγουρα επωφελείται και αυτό μέσα από την «πιλατική άσκηση».

 

 

Short spine massage

Short spine massage

2) Το πιλάτες γίνεται μόνο σε όργανα.
Πολλές οι ανακρίβειες και πολλοί οι μύθοι. Ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Το πιλάτες γίνεται τόσο ματ, όπως αποκαλούμε τις ασκήσεις εδάφους όσο και πάνω στα όργανα (reformer, chair, wall unit etc). Στο ματ ασκησιολόγιο μπορούμε να χρησιμοποιούμε και διάφορα μικρά οργανάκια- βοηθητικά όπως μπάλες (μικρές ή μεγάλες), λάστιχα, βαράκια κτλ. Ο Πιλάτες δίδασκε το ματ ασκησιολόγιο που εφύηρε ο ίδιος και κατόπιν σχεδίασε και πατεντάρισε τα όργανά του προκειμένου να βοηθηθεί κανείς ώστε να καταφέρνει να «βγάζει» ή να ολοκληρώνει το ματ πρόγραμμα.

 

 

 

 

Leg lifts

Leg lifts

3) Το πιλάτες γίνεται αργά.
Ένα μάθημα πιλάτες (συνήθως κρατάει 60’) μπορεί να γίνει σε γρήγορο ή αργό τέμπο, αναλόγως το επίπεδο και την ομοιομορφία στο γκρουπ αν μιλάμε για περισσότερα του ενός άτομα. Δεν υπάρχει ταμπού ούτε κανόνας με το ρυθμό και θα σας συμβούλευα να στέκεστε μακρυά από χώρους όπου σας προτείνουν-διδάσκουν αποκλειστικά το ένα ή το άλλο. Η ουσία είναι μία! Όταν μάθεις και κατέχεις την τεχνική, μετά οι ασκήσεις εκτελούνται γρήγορα, αργά ή σε συνδυασμό και εναλλαγή τέμπο αναλόγως το τμήμα, τη διάθεση του γκρουπ, την επιθυμία του δασκάλου κτλ. Για να μάθεις πάντως την τεχνική αρχικά, σίγουρα ο ρυθμός πρέπει να είναι πιο αργός. Δεν γίνεται να μαθαίνει κανείς οποιαδήποτε τεχνική γρήγορα ή βιαστικά. Εξ’αυτού πιστεύω πολλοί δάσκαλοι (και σχολές αντίστοιχα) έχουν λαθεμένα πιστέψει και διαδώσει πως το πιλάτες πρέπει αναγκαστικά (ή by default θα λέγαμε) να γίνεται αργά.

 

 

 

The Hundred

The Hundred

4) Πιλάτες κάνουν μόνο όσοι είναι υγιείς ή αντίθετα πιλάτες κάνουν μόνο όσοι έχουν προβλήματα υγείας.
Τρώνε φαγητό μόνο όσοι είναι υγιείς. Τρώνε φαγητό μόνο όσοι έχουν προβλήματα υγείας. Πώς σας φαίνονται οι παραπάνω δύο προτάσεις. Λαθεμένες τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη ε; Ακριβώς όπως όλοι χρειάζεται να τρώνε φαγητό ανεξαρτήτως υγείας ή αρρώστειας έτσι και πιλάτες μπορούν να κάνουν και να επωφεληθούν τόσο οι υγιείς όσο και οι έχοντες ευαίσθητες ζώνες όπως πχ μέση, αυχένας, σχολίωση κτλ.

 

 

 

 

 

Teaser (on the reformer)

Teaser (on the reformer)

5) Το πιλάτες δεν είναι για άντρες.
Μάλιστα! Aυτό να το πείτε στον Πιλάτες τον ίδιο: γυμναστή, body builder, μποξέρ, αθλητή jiu jitsu, εκπαιδευτή αμυντικών συστημάτων της Scotland Yard, performer τσίρκου. Α, και με σύντροφο ζωής τη σύζυγο του Clara, από το 1925 εωσότου «έφυγε» οριστικά το 1967. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται σήμερα, επιδίωξη του Πιλάτες ήταν να γίνει η μέθοδός του δημοφιλής εκγύμναση για άντρες! Αρχικά μάλιστα άντρες ήταν οι περισσότεροι που την εξασκούσαν, αν και με τις δεκαετίες οι γυναίκες πήραν το προβάδισμα και είναι αυτές που κρατούν μέχρι σήμερα και περισσότερο παρά ποτέ τη φλόγα του πιλάτες ολοζώντανη.

 

 

 

 

20160516_202009

Resting-stretching on the ball.

6) Το ματ είναι πιο εύκολο ή τα «μηχανήματα» είναι ευκολότερα. Καλύτερα να ξεκινάει ένας αρχάριος πάνω στα μηχανήματα ή καλύτερα να ξεκινάει ένας αρχάριος ματ.
Ως δασκάλα πιλάτες μπορώ να σου κάνω ένα πανδύσκολο μάθημα ματ όσο και ένα πανεύκολο μάθημα reformer ή και το αντίστροφο. Δεν υπάρχει κανόνας στη δυσκολία ή ευκολία των δύο τρόπων (ματ ή μηχανήματα). Αυτό που παίζει ρόλο είναι τι θέλεις να πετύχεις εσύ ως δάσκαλος ή ο μαθητής-ασκούμενος. Επίσης δεν υπάρχει κανόνας στο πρώτο μάθημα, δηλαδή πρέπει να είναι ματ ή πρέπει να είναι reformer. Στην αυθεντική μέθοδο υπάρχει ασκησιολόγιο (της πρώτης φοράς) τόσο για ματ όσο και για το reformer. (Μιλάμε για το reformer, γιατί τα άλλα μηχανήματα δεν ενδείκνυνται για τις πρώτες φορές, εξαιρείται το Cadillac που ναι ενδείκνεται για την πρώτη φορά.) Προσωπικά, αν είναι να διαλέξω ή να προτείνω εγώ στον πελάτη–ασκούμενό μου, θα προτιμήσω στα πρώτα 3 ή 4 μαθήματα να κάνει ματ και κατόπιν να προχωρήσει και στο reformer. Θα προτιμήσω δηλαδή να αφήσω τον ασκούμενο «γυμνό», όπως λέω εγώ, από βοηθήματα, για να νιώσει τις δυνάμεις-αδυναμίες του, να έρθει ενώπιος με τη σύνδεση εγκεφάλου-μυών, να μάθει να τοποθετείται στο χώρο όπως ζητά-προτείνει η μέθοδος. Κατόπιν, θα είναι έτοιμος να «δαμάσει» οποιοδήποτε μηχάνημα!

 

7) Το πιλάτες είναι καλύτερο από τη γιόγκα ή η γιόγκα είναι καλύτερη από το πιλάτες.
Θυμάστε στο σχολείο που λέγαμε «ο μπαμπάς μου είναι καλύτερος από το δικό σου» ή «η ροκ είναι καλύτερη από την ντίσκο»; Το καλύτερο αντίδοτο για όλα τα κλισέ ή τις προσωπικές αμφιβολίες είναι να δοκιμάσει κανείς και τα δύο (με καλούς δασκάλους παρακαλώ!) και να διαλέξει ο καθένας τι ταιριάζει στον ίδιο και τι κερδίζει από καθεμία από τις δύο μεθόδους: την πανάρχαια και σοφή γιόγκα ή το μοντέρνο και εκλεπτυσμένο πιλάτες.

UntitledDD 12825392_10206972796173329_2023283940_n Mermaid Tree (with full release)

 

 

 

 

 

 

About The Author

Pilates Gerakas

No Comments

Leave a Reply