In 10 sessions you’ll feel the difference, in 20 you’ll see the difference, and in 30 you’ll have a new body(?)

In 10 sessions you’ll feel the difference, in 20 you’ll see the difference, and in 30 you’ll have a new body(?)

06d748ec3570c748eb48d0de59deae4b

Στο σημερινό κόσμο όλα τα θέλουμε σε χρόνο dt (λέγοντας “σημερινό” κάθε φορά μιλάμε για ολοένα και μικρότερο χρονικό διάστημα από το “χθεσινό κόσμο”, μια και η τεχνολογία καλπάζει -αλλιώς ήταν ο κόσμος μας πριν τα μισά των 90ς και τη διάδοση του ίντερνετ σε κάθε σπίτι ιδιώτη και αλλιώς ύστερα από την εξάπλωση του Facebook χονδρικά από το 2010 σε κάθε σπίτι δυτικού τουλάχιστον).  Ό,τι επιθυμήσουμε, θέλουμε να γίνεται σε χρόνο πατήματος ενός κλίκ. Από το να αδυνατίσουμε σε χρόνο μηδέν, να αλλάξουμε τη ζωή μας, να φαινόμαστε νεότεροι, να φτιάξουμε κοιλιακούς φέτες, να πλουτίσουμε, να αποκτήσουμε δολάρια ή φήμη εν μία νυκτί. ΟΛΟΙ ξέρουμε (έλογα) ότι αυτά ΔΕΝ γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, ΚΙΟΜΩΣ σε αυτό πιστεύουμε και ελπίζουμε όλοι ενδόμυχα. Αυτήν την κολοσσιαία ΑΝΤΙΦΑΣΗ, τη γνωρίζουν πριν από μας (και σαφώς εκμεταλλεύονται για οικονομικό όφελος)  τα “γατόνια” του εμπορικού μάρκετινγκ και κάνουν τα μαγικά τους ώστε να επικρατεί στην αγορά και κοινωνία συνεκδοχικά, η άποψη πως “χτίζουμε σώμα σε 2μηνα ή 3μηνα”, “αδυνατίζουμε σε χρόνο ρεκόρ μέχρι το καλοκαίρι”, “φτιάχνουμε την ψυχολογία μας σε 5 μόλις συνεδρίες”, “ξενοιάζουμε από το τάδε πρόβλημα ή δείνα μάστιγα με το ανοιγόκλειμα ματιού ή έστω με την κατάπωση ενός χαπιού!”.
Όσοι έχουν προσπαθήσει και επιτύχει να κόψουν ή να αντικαταστήσουν βλαβερές συνήθειες πάσης φύσεως, ή να αλλάξουν τη ζωή τους στον άλφα ή βήτα τομέα, ή να επιτύχουν το πολυπόθητο όνειρό τους ή έστω να το αγγίξουν, γνωρίζουν ΠΟΣΟ χρόνο, υπομονή, επιμονή, θάρρος, σφάλματα, υποτροπιάσεις, απογητεύσεις, κουράγιο, “πολεμική” δυναμική, θέληση, χρειάζεται για να “ξεγράψει ο σκληρός δίσκος” παλιά δεδομένα (βλαβερά, ή που δεν τα θέλουμε, δεν μας εξυπηρετούν πια) και να αποκτήσει κάποια καινούρια δεδομένα (πιο σύμφωνα με τα “θέλω” και τα  εκάστοτε “γούστα” του σήμερα). Αυτά ισχύουν για οτιδήποτε θελήσει να αλλάξει ή να κατακτήσει ο ανθρώπινος ΝΟΥΣ. Είτε αυτή η αλλαγή ή επίτευξη είναι ψυχική είτε είναι σωματική. Πάνω απ΄όλα πρέπει να πειστεί και θελήσει ο ίδιος ο νους να αλλάξει ή να καταφέρει κάτι, και έπειτα να του δοθεί ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής ώστε να καρποφορήσουν οι νέοι σπόροι. Με τη βοήθεια του κατάλληλου δασκάλου, θεραπευτή, καθοδηγητή ή οποιουδήποτε είδικού δεχόμαστε να μας βοηθήσει (καθείς εφ’ω ετάχθη), τα αποτελέσματα μπορούν να είναι εκπληκτικά!
Είναι ώρα τώρα από τα γενικά  και εισαγωγικά που έγραψα και που ισχύουν σε ΟΛΑ τα ανθρώπινα επιτεύγματα, να εξειδικεύσω τη θεματική του σημερινού άρθρου: Ένα, από τα πιο γνωστά (τουλάχιστον στον πιλατικό μας κόσμο), τσιτάτο έχει ως εξής: “In 10 sessions, you feel better, 20 sessions you look better, 30 sessions you have a completely new body.” Στα ελληνικά λοιπόν, όπως οι περισσότεροι ήδη καταλαβαίνετε, ο “ποιητής” aka J.Pilates έλεγε: “Σε 10 μαθήματα θα νιώθετε καλύτερα, σε 20 μαθήματα θα φαίνεσθε καλύτερα, σε 30 μαθήματα θα έχετε ένα εντελώς καινούριο σώμα.”


Ας κάνω εδώ μερικές διευκρινίσεις. Ο Πιλάτες όταν το είπε αυτό (κάπου μέχρι το 1967 όπου και απεβίωσε) εννοούσε μαθήματα από τον ίδιο! Αν το μεταφράσουμε αυτό στο σήμερα μιλάμε για μαθήματα με μια “γαμάτη”, “φανταστική” “εμπειρότατη” “monster of the true authentic pilates method” δασκάλα. Αντε ψάξτην βρες την αυτήν, σε αντίθεση με ό,τι κυκλοφορεί εκεί έξω… (!) Ο Πιλάτες όταν έκανε μαθήματα (ποτέ λιγότερα από 3-4 την εβδομάδα σε κάθε πελάτη του, στο στούντιό του εκεί στην Ν.Υόρκη) έδινε στους πελάτες του ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και ασκήσεις για το σπίτι, “homework” όπως λέμε σήμερα. Φανταστείτε λοιπόν ότι μιλάμε για καθημερινή ενασχόληση με την πιλατική μέθοδο…
Άρα λοιπόν, στο κοκτέιλ της επιτυχίας χτυπάμε 1) Θέληση ακλόνητη του πελάτη, που σημαίνει και χρόνος αφιέρωσης και χρήμα! 2) Φανταστικός δάσκαλος 3) Καθημερινή σχεδόν ενασχόληση με τη συγκεκριμένη μέθοδο, (είτε στο εξειδικευμένο στούντιο, είτε στο σπίτι με “homework”).

Tότε και μόνο τότε, λοιπόν έχει νόημα το τσιτάτο του Πιλάτες, και ο σύντομος χρόνος της ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΤΟΜΗΣ αλλαγής στο σώμα κάποιου. Σε οποιδήποτε άλλο context (συγκείμενο, στα ελληνικά) ακούσετε ή διαβάσετε αυτή τη φράση είναι απλώς μια ΜΑΡΚΕΤΙΣΤΙΚΗ ΦΑΝΦΑΡΑ.  Κακά τα ψέμματα, ποιος σήμερα (με τις υποχρεώσεις, τους συμπιεσμένους χρόνους, τα λιγοστά περισσευούμενα χρήματα) έχει χρόνο για τόσα πολλά μαθήματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και ΚΥΡΙΩΣ ποιός έχει τόσο ΑΚΛΟΝΗΤΗ θέληση που να αφιερωθεί σε αυτό τόσο πολύ…; Όσοι όχι (και είναι μάλλον οι περισσότεροι) τότε ας μη βιάζουμε το μυαλό, ούτε το σώμα μας για γρήγορα και ορατά ντε και καλά αποτελέσματα, γιατί μόνο το αντίθετο θα καταφέρνουμε. Δηλαδή απογοητεύσεις, λάθος συμπεράσματα περί της συγκεκριμένης μεθόδου, κακοποιήσεις στο σώμα μας.
Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει “χώρος” για αλλαγή και χρόνος, συνδυασμένα με γνώση και μέθοδο υπάρχουν και αποτελέσματα ορατά & αόρατα! Miracles are so BEAUTIFUL when accomplished by humans! (δικό μου, άρτι εμπνευσμένο και αγγλιστί, γιατί είμεθε πολίτες του κόσμου!)
🙂

 

every-moment-of-our-life-joseph-pilates-quote

About The Author

wonderli

No Comments

Leave a Reply