Τι σημαίνει, είναι somatics;

Τι σημαίνει, είναι somatics;

maxresdefault Balance_Perception_nt_color-copy

Απλά και λαϊκά μιλώντας η γιόγκα και το πιλάτες τα τελευταία χρόνια είναι οι “γυμναστικές” που έβαλαν τη λέξη “επίγνωση” μέσα στο παιχνίδι της άσκησης, προπόνησης.
Συνήθως από αυτά τα δύο ξεκινάει κανείς το ταξίδι προς το σώμα του. Αν έχει λόγο ή ενδιαφέρον προχωράει στα λεγόμενα Somatics* (Alexander technique, Feldenkreis, Rolfing κ.α). Το ενδιαφέρον γεννιέται συνήθως ένεκα κάποιου τραυματισμού ή χρόνιου πόνου ή αδυναμίας κίνησης, ή επαγγελματικού ενδιαφέροντος ή απλώς από διάθεση για εμβάθυνση στη συνειδητή κίνηση).
*with the word somatics, we mean what it feels like to be in your body. (somatics σημαίνει η επίγνωση του πώς αισθάνεται κανείς μέσα στο σώμα του- αλλιώς θα λέγαμε “επίγνωση της σωματικότητάς μας, του σώματός μας στο χώρο).
Με το πιλάτες ή τη γιόγκα (διαφέρουν κατά πολύ, αλλά είπαμε μιλάμε απλοικά-λαϊκά στο ποστ αυτό ) μπορεί κανείς να βοηθηθεί πολύ στο να αποκτήσει επίγνωση κατά τη στιγμή που προπονείται, ασκείται, ενδυναμώνεται. Οι προσεγμένοι ρυθμοί στην κίνηση, η έμφαση στην αναπνοή, καθώς και η λεπτομέρεια στην εκτέλεση της κίνησης βοηθούν σίγουρα και αδιαμφισβήτητα στο να “μπει” κανείς στο σώμα του και να διερευνήσει τις κινητικές του δυνατότητες. Όσο πιο καλός ο δάσκαλος/δασκάλα τόσο πιο επιδέξια και διακριτικά (χωρίς πόνο και υπερβολές) θα εμφυσήσει στον ασκούμενο, μαθητή τη γνώση και την έμπνευση να διερύνει ή να ανακαλύψει νέες κινητικές δυνατότητες που μέχρι τότε αδυνατούσε ή αγνοούσε ότι τις έχει…
Αν κάποιος ωστόσο, έχει ιδιαίτερες δυσκολίες στην μάθηση καταρχάς ή την κίνηση, λόγο τραυματισμού, ατυχήματος ή προβλημάτων (σωματικών ή ψυχικών) καλό θα ήταν να απευθυνθεί πρωταρχικά σε χώρους ή δασκάλους όπου ασχολούνται με somatics μεθόδους, οι οποίες έχουν διαδοθεί αρκετά πλέον στην Αθήνα. (Στο κέντρο κυρίως, δυστυχώς, υπάρχουν χώροι όπου κάνουν Feldenkreis μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.)
Μετά από κάμποσο καιρό (εξαρτάται πάντα από το άτομο και τις ανάγκες, ιδιαιτερότητες του) ασχολίας με την “συνειδητή κίνηση” , τότε μπορεί με ασφάλεια να προχωρήσει στην ενδυνάμωση/ ή και στις διατάσεις, χωράφια στα οποία και σαφώς υπερέχουν το πιλάτες ή η γιόγκα.
Ό,τι και να κάνεις, αν το κάνεις με αγάπη και σεβασμό προς τον εαυτό σου θα βρεις τα κατάλληλα μονοπάτια, τους κατάλληλους χώρους, τους κατάλληλους δασκάλους και τότε έχεις να κερδίσεις πολλά!

εδώ & εδώ θα πάρετε μια γεύση από somatics μάθημα,

όπως επίσης εδώ & εδώ.

 

About The Author

wonderli

No Comments

Leave a Reply