Σήμερα όλοι έχουν ακούσει για το πιλάτες, πολλοί έχουν ήδη δοκιμάσει, αρκετοί το έχουν αγαπήσει και εντάξει στην καθημερινότητά τους, λίγοι ωστόσο εξασκούν τη μέθοδο με τον πρέποντα τρόπο και με αυτό εννοούμε να εξασκούν την έξυπνη και ραφιναρισμένη αυτή μέθοδο εκγύμνασης με την ουσιαστική φιλοσοφία που τη διέπει. Είναι σημαντικό και η μεγαλύτερη πρόκληση φυσικά, να μάθει κανείς το αληθινό «εγχειρίδιο» της πιλατικής μεθόδου δηλαδή τη ραχοκοκαλιά, τη φιλοσοφία όλων των βασικών ασκήσεων. Τα υπόλοιπα είναι «χορογραφία» και με αυτό εννοούμε ποικιλία, διαφορετικά στυλ και προσεγγίσεις.

Το πιλάτες είναι σαν μια γλώσσα. Πρώτα μαθαίνουμε να αρθρώνουμε λέξεις, κατόπιν να εκφέρουμε προτάσεις και εν τέλει να συνεννούμαστε. Όσο καλύτερα κατέχει κανείς μια γλώσσα, τόσο πιο ελεύθερος-άνετος αισθάνεται. (Σκεφτείτε πως νιώθετε όταν βρίσκεστε σε χώρα, τη γλώσσα της οποίας δεν μιλάτε και αδυνατείτε να συνεννοηθείτε). Κατά αναλογία, με το πιλάτες μαθαίνετε να χρησιμοποιείτε με τον αποδοτικότερο τρόπο όλους τους μύες του σώματός σας, έτσι ώστε όχι απλώς να κινείστε ασφαλέστερα, αλλά να το κάνετε και με χάρη!

Τώρα πια, που το πιλάτες συναντάται παντού, ακόμα και στα γυμναστήρια της γειτονιάς, ξεφυτρώνει αυτό που εγώ ονομάζω “γυμναστηριακό πιλάτες”, και το οποίο απαντάται όχι μόνο σε γυμναστήρια αλλά δυστυχώς πλέον και σε πολλά εξειδικευμένα στούντιο. φτιασίδια δεν κάνουν την ομορφιά, αν και μπορούν να βελτιώσουν λιγάκι την εικόνα. Η κατανάλωση δεν φέρνει την ευτυχία, αν και πρόσκαιρα φαίνεται να βοηθάει λιγάκι. Έτσι και το «γυμναστηριακό πιλάτες» δεν αποφέρει τα πλούσια και μοναδικά οφέλη του αυθεντικού πιλάτες αν και βοηθάει στην απλή εκγύμναση, (όπως εξάλλου όλες οι γυμναστικές). Άλλωστε, αυτά τα μοναδικά οφέλη του είναι και ο λόγος για τον οποίο έγινε τελικά τόσο δημοφιλές και κατάφερε να ξεπεράσει τους στενούς κύκλους των ελίτ χορευτών, αθλητών παγκοσμίως και να γίνει αυτό που είναι σήμερα! Οι προσμίξεις με άλλες προσεγγίσεις πιλάτες (Basi κτλ), είδη άσκησης-κίνησης-μάθησης (Yoga, Stretching, Feldenkreis κτλ) μόνο ευπρόσδεκτες είναι, αρκεί να ξέρει καλά η δασκάλα/ος το γιατί και πώς τις χρησιμοποιεί κάθε φορά.

Πιστεύω ακράδαντα πως το κριτήριο που ξεχωρίζει «την ήρα από το σιτάρι» είναι η δασκάλα/ος! Γιαυτό και η εκπαίδευσή της/του, οι γνώσεις της/του στο αντικείμενο, η όρεξη και η μεταδοτικότητά της/του (ποιότητες που δεν αποκτώνται σε τρίμηνα σεμινάρια πιστοποίησης εκπαιδευτών) είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα συμβάλλουν στην πρόοδό σας στη μέθοδο καθώς και στην απόλαυση που θα παίρνει το σώμα και το πνεύμα σας από αυτήν.

Για περισσότερες πληροφορίες: Joseph Pilates

girl_thoughts_new